Het re-integratieverslag en de beoordeling van het UWV: dit moet je weten

D. (Demi) van Helden

D. (Demi) van Helden

Geplaatst op

3 minuten

Als je werknemer bijna twee jaar ziek is geweest, moet het bijgehouden re-integratieverslag naar het UWV gestuurd worden. Aan de hand van het re-integratieverslag toetst het UWV of je voldoende aan de re-integratie van je zieke werknemer hebt gedaan. Hoe toetst het UWV dit en wat zijn de gevolgen als je volgens het UWV niet voldoende aan je re-integratieverplichtingen hebt voldaan?

 

Wat moet ik indienen bij het UWV?

Het UWV zal bij de beoordeling van jouw re-integratie-inspanningen eerst controleren of het re-integratieverslag compleet is. Het re-integratieverslag is een vastlegging van de door jou en je werknemer ondernomen re-integratie-inspanningen. Het verslag bestaat uit een aantal formulieren, waarvoor het UWV modellen beschikbaar stelt. Het gaat om de volgende formulieren:

  • de probleemanalyse;
  • het plan van aanpak;
  • de bijstelling van de probleemanalyse;
  • de eerstejaarsevaluatie;
  • een actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst;
  • eindevaluatie;
  • medische informatie. Deze stuurt de werknemer altijd zelf op.


Als het re-integratieverslag niet compleet is, geeft het UWV degene die hiervan de oorzaak is nog de kans om het verslag aan te vullen.

Zodra het re-integratieverslag volledig is, gaat het UWV over tot beoordeling van de re-integratie-inspanningen.

 

Hoe beoordeelt het UWV mijn re-integratie-inspanningen?

Bij de beoordeling van de re-integratie gaat het er niet per se om of je werknemer weer aan het werk is gegaan. Het gaat erom of jij, als werkgever, alles hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je zieke werknemer weer aan het werk kon. De beoordeling door het UWV kent een vaste toetsingsvolgorde:

1. Is sprake van een bevredigend re-integratieresultaat?
Dit is het geval wanneer je werknemer passend werk doet met een structureel karakter dat zo veel mogelijk aansluit bij zijn resterende mogelijkheden en zijn oude loon. Als dit niet mogelijk blijkt, spreekt het UWV ook van een bevredigend resultaat als jouw werknemer na intensieve re-integratie passend werk doet met een structureel karakter, waarmee hij ten minste 65% van zijn oude loon verdient.

2. Zo nee; zijn de re-integratie-inspanningen voldoende?
Hierbij toetst het UWV of het eigen werk van je werknemer geschikt (te maken) is en, als dat niet het geval is, of er ander passend werk binnen de organisatie is. Het UWV kijkt ook of het tweede spoortraject goed en op tijd is ingezet. Bij de vraag of jouw re-integratie-inspanningen voldoende zijn, gaat het er vooral om welke activiteiten je hebt ondernomen en welke tekortkomingen kunnen worden geconstateerd.

3. Als de re-integratie-inspanningen onvoldoende zijn: is daar een deugdelijke grond voor?
Als het UWV tekortkomingen vaststelt in jouw re-integratie-inspanningen, zal aan je worden gevraagd wat de reden hiervan is. Had je een goede reden om je onvoldoende in te spannen voor de re-integratie van je werknemer? Dan zal het UWV geen sanctie opleggen. Een goede reden kan bijvoorbeeld zijn dat herplaatsing van je zieke werknemer andere werknemers onevenredig zwaar zou belasten, waardoor je dit achterwege hebt gelaten. Let op: het opvolgen van het (achteraf bezien verkeerde) advies van de bedrijfsarts wordt door het UWV niet als een goede reden gezien.

 

Als werkgever moet je er, samen met je werknemer, voor zorgen dat je werknemer zo snel mogelijk weer kan werken. Je bent daarom verplicht om een re-integratietraject te starten. Maar hoe ziet dit traject eruit en wat zijn de verplichtingen voor jou als werkgever?
Je leest het in de blog ‘Het re-integratietraject: verplichtingen van de werkgever’. 

 

Mijn re-integratie-inspanningen zijn onvoldoende. Wat nu?

Als het UWV oordeelt dat je niet voldoende re-integratie-inspanningen hebt verricht zonder dat daar een deugdelijke grond voor was en je nog wel de mogelijkheid hebt om de tekortkomingen te repareren, dan zal een loonsanctie worden opgelegd. Het gaat hierbij om een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting: je moet het loon van je werknemer één jaar langer doorbetalen. Gedurende deze tijd zul je je ook nog steeds moeten inspannen voor de re-integratie van je werknemer. Ook het opzegverbod bij ziekte wordt verlengd.

 


Lees ook onze blog:
Het opzegverbod bij ziekte’. 

 

Ben je het niet eens met de loonsanctie? Dan kun je hier binnen zes weken bezwaar tegen maken. Het UWV zal in dat geval opnieuw naar de loonsanctie kijken. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, vervalt de loonsanctie. Ook als je bezwaar maakt, is het echter verstandig om alvast in te zetten op de re-integratie van je werknemer. De loonsanctie kan namelijk verkort worden als je alsnog aan je re-integratieverplichtingen voldoet. Bij het opleggen van de loonsanctie geeft het UWV aan hoe je je tekortkomingen kunt herstellen. Omdat het je veel geld kan schelen als de loonsanctie wordt verkort, is het raadzaam om je werknemer alsnog voldoende te re-integreren.

Twijfel je of je voldoende aan je re-integratieverplichtingen doet? Neem dan contact op met een arbeidsrechtspecialist. Uiteraard helpen wij je hier graag bij.

Wat wordt de volgende blog in de reeks?

In de volgende blog komt aan bod welke regels gelden na afloop van het ziektetraject.

Bij een langdurig ziektetraject komt er een hoop op werkgevers af. Wat mag en moet je vragen (voor een kloppend dossier)? Hoe werkt loondoorbetaling? Wat kan je doen als een werknemer niet geheel eerlijk is over zijn ziekte en beperkingen? Waar moet je op letten bij de re-integratie van de desbetreffende werknemer? En wat zijn de consequenties bij het niet-naleven van de regels?

Speciaal voor werkgevers schrijft Demi van Helden de blogreeks ‘De zieke werknemer: alles wat je als werkgever moet weten’. Iedere week zoomt zij in op een onderdeel van het ziektetraject.

Blog 1: Mijn werknemer meldt zich ziek: wat nu?
Blog 2: Ik heb twijfels over de ziekte van mijn werknemer. Wat kan ik doen?
Blog 3: Zieke werknemers en vakantiedagen; hoe zit dat eigenlijk?
Blog 4: Loondoorbetalingverplichting bij ziekte: dit zijn de regels
Blog 5: Het opzegverbod bij ziekte
Blog 6: Het re-integratietraject: verplichtingen van de werkgever
Blog 7: Welke re-integratieverplichtingen heeft mijn werknemer?
Blog 8: Het re-integratieverslag en de beoordeling van het UWV: dit moet je weten

 

De periode van loondoorbetaling is voorbij. Wat nu?

Gerelateerd bericht:

De periode van loondoorbetaling is voorbij. Wat nu?