Wet bestuur en toezicht rechtspersonen gedeeltelijk uitgesteld; bestuurders en toezichthouders bereid u desondanks voor!

J.M.A.J. (Johan) Thielen

J.M.A.J. (Johan) Thielen

Geplaatst op

2 minuten

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR-2021) heeft lang op zich laten wachten, maar treedt grotendeels (eindelijk) in werking op 1 juli 2021. Deze invoering zal ingrijpende gevolgen hebben voor (de positie van bestuurders en toezichthouders van) stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. De afgelopen weken hebben wij u daarom voorbereid op de inwerkingtreding van de WBTR door het plaatsen van een aantal korte blogs. Daarnaast geven wij een webinar op 24 juni 2021 om 15:30 uur.

Op vrijdag 18 juni 2021 is bekend geworden dat de inwerkingtreding van de WBTR gedeeltelijk wordt uitgesteld. Twee onderdelen van de WBTR treden op een nog nader te bepalen datum in werking. Het gaat om de bepalingen van de WBTR over het monistisch bestuursmodel en over de ontstentenis of beletregeling bij de NV.

Monistisch bestuursmodel: one tier board (uitgesteld)

De WBTR biedt wettelijk de mogelijkheid voor stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen om te kiezen voor een monistisch bestuursmodel (one tier board). Bij een monistisch bestuursmodel zitten zowel uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders in het bestuur. Er is dan geen aparte raad van commissarissen. Lees hier de blog die wij schreven over dit onderwerp.

De inwerkingtreding van de bepalingen die het monistisch bestuursmodel faciliteren bij stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen wordt voorlopig uitgesteld. De reden is gelegen in het feit dat het momenteel technisch niet mogelijk is om in het handelsregister aan te geven of een bestuurder uitvoerend of niet-uitvoerend is. Zodra deze technische mogelijkheid is gerealiseerd, zullen de bepalingen van de WBTR over het monistisch bestuursmodel in werking treden.

Ontstentenis of beletregeling bij commissarissen NV (uitgesteld)

De WBTR uniformeert de wettelijke regels omtrent (de verplichting tot het voorzien in) een regeling bij ontstentenis of belet van bestuurders en commissarissen voor alle rechtspersonen. Lees hier de blog die wij schreven over de ontstentenis en beletregeling.

Voor (onder meer) de naamloze vennootschap (NV) is de ontstentenis of beletregeling van commissarissen nieuw. Dit onderdeel kan echter nog niet in werking treden, omdat abusievelijk geen overgangsbepaling is opgenomen in de WBTR. Daarom zal in een separate verzamelwet worden geregeld dat NV’s bij hun eerstvolgende statutenwijziging een ontstentenis of beletregeling voor commissarissen moeten opnemen. Wanneer dit als onderdeel van de verzamelwet in werking treedt, zal deze regeling voor commissarissen van de NV uit de WBTR in werking treden. 

Tot slot

Uit onderzoek van de Nederlandse Associatie en het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen is gebleken dat de WBTR onder bestuurders van verengingen en stichtingen overwegend (60%) onbekend is. Wees voorbereid door ons kennisdossier te lezen en u aan te melden voor ons webinar van 24 juni 2021 om 15:30 uur!

Wij houden u natuurlijk komende tijd nog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom (de inwerkingtreding van) de WBTR. Heeft u momenteel al vragen over de WBTR, dan hoeft u natuurlijk niet te wachten tot onze volgende blog of ons webinar. Neem gerust eerder contact met ons op.

Lees hier alle delen uit de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen-reeks

 

New call-to-action

 

Waarom een deugdelijke boekhouding en administratie zo belangrijk is voor ondernemers

Gerelateerd bericht:

Waarom een deugdelijke boekhouding en administratie zo belangrijk is voor ondernemers