Scheiden met vof (vennootschap onder firma): waar moet u opletten?

M.S. (Marith) Vos

M.S. (Marith) Vos

Geplaatst op

1 minuten

Heeft u een vennootschap onder firma (vof) en gaat u scheiden? Dit kan invloed hebben op uw onderneming. Zeker als u samen met uw partner de onderneming voert. Wat gebeurt er met de onderneming en wat zijn de gevolgen van bijvoorbeeld voorzetting van de vof? Meer hierover leest u op deze pagina. 

Eerder schreven wij een artikel  voor  de scheidende ondernemer met een eenmanszaak. Op deze pagina bespreken we aandachtspunten voor een ondernemer met een vof (of een aandeel daarin).  

Man-vrouw firma 

Een vof is voor echtgenoten een veelvoorkomende manier om samen een onderneming te drijven. Echtgenoten kiezen veelal voor een zogenoemde ‘man-vrouwfirma’ omdat dit fiscaal voordelig kan zijn. Een vof heeft geen rechtspersoonlijkheid. Er is daarom geen onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Ook zijn de ondernemers privé aan te spreken voor zakelijke schulden. 

Download hier het stappenplan scheiden met een eigen bedrijf

 

Voorzetting vof bij een scheiding

Wanneer na scheiding één van de voormalig echtgenoten de onderneming voortzet, moet gekeken worden naar de waarde van de activa en passiva. Ondanks dat partijen over de waardering van mening kunnen verschillen, lukt het in veel gevallen om samen tot een waardering van het aandeel van de echtgenoten in de vof te komen. Vaak gebeurt dit na raadpleging van de accountant of boekhouder. Wanneer het niet lukt om overeenstemming te bereiken over de waardering, kunnen partijen dit via hun advocaten aan de rechtbank voorleggen.  

Een veelvoorkomende oplossing is dat een deskundige wordt ingeschakeld die de activa en de passiva van de vof waardeert. De waarde van de activa en passiva moet vervolgens tussen partijen worden gedeeld. Wanneer er meer bezittingen zijn dan schulden, moet degene die de onderneming voortzet een bedrag aan zijn of haar ex-echtgenoot voldoen. Het uitgangspunt is dat de onderneming kan worden voortgezet.  
 
Mocht voortzetting door de hoogte van de uitkoopsom in gevaar komen, dan kan de uitkoopsom bijvoorbeeld in redelijkheid worden verlaagd of kan een betalingsregeling worden afgesproken. Voortzetting vindt daarna veelal plaats in de vorm van een eenmanszaak. Wilt u meer weten over het bepalen van de waarde van een onderneming bij een scheiding? Lees dan ook het artikel dat we eerder schreven: https://kennis.bierman.nl/blog/ik-ga-scheiden.-hoe-verdeel-ik-de-waarde-van-mijn-bedrijf


Meer weten over dit onderwerp? Op ons kennisdossier: scheiden met een eigen bedrijf, vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Nieuwe call-to-action