Kennis & blogs

Scheiden met eenmanszaak: waar moet u op letten?

Geschreven door M.S. (Marith) Vos | 18 augustus 2021

Heeft u een eenmanszaak en gaat u scheiden? Dit kan invloed hebben op uw onderneming. Waarom en in welke mate de scheiding van invloed is, leest u op deze pagina. 

Geen onderscheid privé en zakelijk vermogen 

Een eenmanszaak is een eenvoudige en veelvoorkomende vorm om een onderneming te drijven. Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Er is daarom geen onderscheid tussen privé vermogen en zakelijk vermogen. Ook is een ondernemer privé aan te spreken voor zakelijke schulden. 

Wat gebeurt er bij een scheiding als de eenmanszaak in gemeenschap van goederen valt?

Wanneer bij een scheiding een eenmanszaak in een gemeenschap van goederen valt, zal de waarde van de activa en de passiva van de onderneming bij echtscheiding tussen de ex-echtgenoten moeten worden gedeeld. Partijen kunnen over de waardering hiervan van mening verschillen. In veel gevallen lukt het om samen tot een waardering te komen. Vaak gebeurt dit na raadpleging van de accountant of boekhouder. Wanneer dit niet lukt, kunnen partijen dit via hun advocaten aan de rechtbank voorleggen. In veel gevallen zal de rechter dan een deskundige inschakelen die de eenmanszaak waardeert. Deze waarde dient vervolgens tussen partijen te worden gedeeld. Gaat u scheiden, heeft u een eenmanszaak en wilt u meer lezen over het verdelen van de (waarde) van uw bedrijf? Klik dan hier 

 
Wanneer er meer bezittingen zijn dan schulden, houdt dit in dat degene die de onderneming voortzet een bedrag aan zijn of haar ex-echtgenoot moet voldoen. Het uitgangspunt is dat de onderneming na de scheiding kan worden voortgezet. Mocht voortzetting door de hoogte van de uitkoopsom in gevaar komen, dan kan de uitkoopsom bijvoorbeeld in redelijkheid worden verlaagd of kan een betalingsregeling worden afgesproken.

 

Rol van huwelijkse voorwaarden voor ondernemers met een eenmanszaak

Goede huwelijkse voorwaarden kunnen voorkomen dat bij echtscheiding de (activa en de passiva van de) eenmanszaak moeten worden gedeeld. Hierover leest u meer in het artikel: Huwelijkse voorwaarden: een must voor ondernemers! Ook geldt voor huwelijken die na 1 januari 2018 zijn gesloten niet meer standaard een algehele gemeenschap van goederen (lees hier meer over de risico’s van een huwelijk in gemeenschap van goederen). Een eenmanszaak die al voor het huwelijk is gestart, hoeft dan in principe niet in de verdeling te worden betrokken. Het is voor die huwelijken van belang dat goed geadministreerd is wat de eenmanszaak voor het huwelijk waard was, zodat dat gedeelte bij echtscheiding privé blijft.   

 

Wilt u zaken voor nu en voor de toekomst goed regelen? Onze familierechtadvocaten én ondernemingsrechtadvocaten plannen graag een adviesgesprek met u in.    

 

Meer weten over dit onderwerp? Op ons kennisdossier: scheiden met een eigen bedrijf, vindt u alle informatie die u nodig heeft.