De stappen bij een scheiding

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

Geplaatst op

1 minuten

Meestal wil één van beide partners scheiden. Soms is dit een gezamenlijk besluit. Door met elkaar in gesprek te gaan over de reden van de scheiding kan een hoop ellende worden voorkomen. Vaak zie je dan dat beide partijen de beëindiging van de relatie makkelijker kunnen accepteren en dat de praktische zaken sneller worden geregeld. Maar welke stappen zijn er bij een scheiding?

Stap 1: Verzamel personalia

Het is handig als u voorafgaand aan de eerste bespreking een lijst maakt met uw gegevens. Deze gegevens kunt u invullen op dit informatieformulier van Bierman Advocaten.

Stap 2: Ouderschapsplan

Heeft u kinderen? Dan moet bij het verzoek tot scheiding een ouderschapsplan worden overgelegd. Ter voorbereiding op de eerste bespreking met uw advocaat kunt u het vFAS-model-ouderschapsplan doornemen. Vervolgens worden uw wensen besproken en zal het plan op maat worden gemaakt.

Stap 3: Bezittingen en schulden

Wanneer u vooraf een compleet overzicht van alle bezittingen en schulden van u beiden maakt en met bewijsstukken aan uw advocaat overhandigt, scheelt dit veel tijd. In de checklist benodigde informatie bij scheiding kunt u zien om welke gegevens het gaat.

Stap 4: Alimentatie

U wilt natuurlijk graag weten wat uw financiële situatie na de scheiding zal zijn. Mogelijk moet er kinderalimentatie of partneralimentatie worden betaald. Om te kunnen berekenen hoe hoog deze alimentatie zal zijn, is het belangrijk dat u bewijsstukken van het inkomen en de vaste lasten van u en uw partner verzamelt. Dit kunt u doen aan de hand van deze checklist.

Stap 5: Pensioen

Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kunnen beide partners kijken naar de hoogte van het pensioen dat bij een pensioenuitvoerder is opgebouwd. Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u pensioen in eigen beheer opgebouwd? Verzamel dan de pensioenbrief en de laatste overzichten die door de accountant zijn gebruikt voor de jaarstukken.


Hoe beter u de hierboven genoemde stukken – dat wil zeggen geordend en compleet – aan uw advocaat aanlevert, des te prettiger is dit voor het verloop van de zaak. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Tot slot

Met deze lijst proberen wij u inzicht te geven in de stappen die bij een scheiding doorlopen worden. Mocht u hier nog niet aan toe zijn, dan kunt u uiteraard ook zonder deze voorbereiding een bespreking met een familierechtadvocaat van Bierman Advocaten plannen.


Dit stappenplan is een aangepaste versie van het overzicht dat de vereniging voor Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) maakte. 

Wettelijke indexeringspercentage

Gerelateerd bericht:

Wettelijke indexeringspercentage