Code rood: wat betekent dit voor werkgevers?

K.F. (Karel) Leenhouts

K.F. (Karel) Leenhouts

Geplaatst op

1 minuten

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft als overheidsinstituut de officiële taak om weerwaarschuwingen uit te geven. Om de impact van gevaarlijk weer aan te geven, gebruikt het KNMI internationale waarschuwingskleuren. De kleurcodes bestaan uit groen, geel, oranje en rood. Bij code rood spreekt het KNMI van een officieel weeralarm: "De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn". Maar wat betekent code rood voor werkgevers? Zijn zij verplicht werknemers "vrij" te geven en door te betalen?

Het antwoord blijkt niet altijd eenduidig. Voor werknemers in vaste dienst lijkt er weinig aan de hand. Bij overmacht draait de werkgever op voor de kosten. Als je de weg niet op kunt anders dan door ongelukken te maken, kan niet van je worden verlangd dat je dat risico gaat lopen. In sommige cao’s, zoals in die van de klein- en grootmetaal, is dit expliciet geregeld. Als er niets is geregeld, zal het vaak aankomen op redelijk overleg tussen werkgever en werknemer over de situatie die is ontstaan. Als thuiswerken kan, dan is dat een oplossing. Maar als er in een werkplaats gewerkt moet worden, wordt het een probleem. In het uiterste geval zal een Kantonrechter dit probleem gaan oplossen aan de hand van de criteria die gelden voor in de wet vastgelegde begrippen van "goed werkgeverschap" en "goed werknemerschap". Lastiger lijkt het voor flex- en oproepkrachten. Die zijn voor eigen rekening en risico werkzaam. Wellicht dat zij in hun algemene voorwaarden daar iets over hebben opgenomen. Maar de kans dat de opdrachtgever dat accepteert, is klein.

Gelukkig is code rood niet alledaags en hoeven werkgevers hier niet al te vaak over na te denken. Onze (weers)verwachting is dan ook dat deze kwestie als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Begeeft u zich toch nog op glad ijs? Neem dan gerust contact op!

De periode van loondoorbetaling is voorbij. Wat nu?

Gerelateerd bericht:

De periode van loondoorbetaling is voorbij. Wat nu?