Symposium Herstructurering 2017: wet en praktijk met een gezonde dosis humor

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

Geplaatst op

1 minuten

Afgelopen donderdag vond de tweede editie van het symposium Herstructurering plaats. En we kunnen met trots zeggen: ook deze editie was enorm succesvol!  

Na het openingswoord van dagvoorzitter Cees Klomp, nam Marike Boersen de aanwezigen mee in de wereld van de Wet WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord). Met deze Wet probeert de wetgever het voor bedrijven (die in financiële moeilijkheden verkeren) makkelijker te maken om via een akkoord met hun schuldeisers hun schulden te herstructureren. Hiermee kan een faillissement worden voorkomen. In de zaal ontstonden veel vragen. Is de regeling niet te mooi om waar te zijn? En hoe zit het met de individuele schuldeisers? Hebben zij niet te maken met een informatieachterstand? En kan een rechter dit wel beoordelen zonder onafhankelijke deskundige?

De volgende lezing was afkomstig van Wim Tesselaar van ING Bank die aangaf hoe banken naar herstructureringstrajecten kijken. Hierin vertelde hij: “Alles heeft een levenscyclus. Dus ook een bedrijf”. Soms is het beter te accepteren dat een bedrijf aan het einde van zijn levenscyclus zit en dan is een herstructurering niet adequaat en vaak een te dure oplossing. Voor wat betreft de nieuwe wetgeving heeft hij ook nog wat op- en aanmerkingen. Zo vroeg hij zich af hoe het zit met de situatie na de herstructurering. Heb je een levensvatbare onderneming in een levensvatbare branche met een deskundig bestuur? Of zit men over 1 jaar weer bij intensief beheer?

Last but not least was het de beurt aan Paul van der Kraan en Marcel van Roosmalen. Op humoristische en kritische wijze stelde Marcel van Roosmalen (sportjournalist en columnist voor o.a. NRC) vragen aan Paul van der Kraan. Vragen die je niet durft te stellen, maar waar je wel het antwoord op wilt weten. Want hoe leuk was zijn werk nou eigenlijk toen hij midden in de problematiek van voetbalclub Vitesse zat? En wat heeft hij er allemaal voor moeten doen om de club weer op de rit te krijgen? Op iedere vraag volgde een openhartig antwoord. Iets wat door de aanwezigen zeker werd gewaardeerd. 

Het symposium werd afgesloten met een borrel waarbij er voor de aanwezigen voldoende gelegenheid was om met elkaar én met de sprekers in gesprek te gaan.

Langs deze weg willen wij graag Paul van der Kraan, Marcel van Roosmalen en Wim Tesselaar bedanken voor hun bijdrage. Het was een zeer interactieve editie.

Wij kijken uit naar volgend jaar! 

 

Waarom een deugdelijke boekhouding en administratie zo belangrijk is voor ondernemers

Gerelateerd bericht:

Waarom een deugdelijke boekhouding en administratie zo belangrijk is voor ondernemers