Wekker is gegaan voor slapend dienstverband

Sectie Arbeidsrecht

Sectie Arbeidsrecht

Geplaatst op

1 minuten

Werkgevers opgelet: het slapend dienstverband lijkt te ontwaken! Vorige week heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat het slapend houden van een dienstverband strijd kan opleveren met het goed werkgeverschap en alsnog moet worden beëindigd.

Goed werkgeverschap

Tot nu toe oordeelden rechters dat het slapend houden van een dienstverband weliswaar niet netjes is, maar geen strijd oplevert om de werkgever te dwingen het dienstverband alsnog te beëindigen. Werknemers hadden hierdoor geen mogelijkheid om betaling van de transitievergoeding af te dwingen.

Wat is er veranderd?

Het UWV heeft door middel van een Koninklijk Besluit laten vastleggen dat de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid écht wordt gecompenseerd. De rechtbank Den Haag oordeelde om deze reden dat de werkgever - door het slapend houden van het dienstverband - een “slecht werkgever” is en het dienstverband onmiddellijk moet beëindigen.

In welke situaties ontwaakt een slapend dienstverband?

Dat is nog maar de vraag. In deze zaak speelde enerzijds mee dat de werknemer terminaal ziek is (zonder uitzicht op verbetering) en anderzijds dat de werknemer de functie had van statutair bestuurder en zijn arbeidsovereenkomst na ontslag als statutair bestuurder een lege huls was.

Mag het slapend houden van een dienstverband dan echt niet meer?

Dat valt nog te bezien. Op 21 maart 2019 oordeelde rechtbank Overijssel nog dat het slapend houden van het dienstverband niet in strijd was met het goed werkgeverschap. Of het verstandig is om een dienstverband slapend te houden zal dus sterk afhangen van de situatie.

Twijfel je over de juiste keuze? Neem dan gerust contact met Jaleesa van den Hof op. 

Handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers vanaf 2025, hoe zit het precies?

Gerelateerd bericht:

Handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers vanaf 2025, hoe zit het precies?