Mediation: alle voordelen op een rij

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

Geplaatst op

1 minuten

In de familierechtpraktijk wordt steeds meer gebruik gemaakt van mediation. Onder begeleiding van een onafhankelijke bemiddelaar, de mediator, lossen partijen gezamenlijk hun conflict op. De mediator begeleidt de gesprekken, leidt de communicatie tussen beide partijen in goede banen en zorgt voor ondersteuning bij de onderhandelingen over de te regelen zaken. Hierbij kan je denken aan een zorgregeling voor de kinderen, alimentatie en verdeling van het gemeenschappelijke (ondernemings)vermogen.

Voordelen van mediation:

  • Door het gezamenlijk oplossen van het conflict, wordt de onderlinge verstandhouding minimaal belast. Dat is in het belang van de kinderen. Indien er sprake is van een eigen bedrijf, is ook de continuïteit van het bedrijf daarbij gebaat;
  • Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan zorgt voor meer commitment. Dit komt omdat er bij mediation ruimte is voor de wensen en voorkeuren van beide ex-partners. Afspraken worden in goed overleg gemaakt, wat er ook voor zorgt dat afspraken beter nageleefd worden; 
  • Mediation geeft ruimte voor maatwerk, dit in tegenstelling tot de beslissingsmogelijkheden van de rechter;
  • De kosten van mediation zijn lager, enerzijds omdat partijen de kosten kunnen delen en anderzijds omdat het mediationtraject doorgaans aanzienlijk korter duurt dan een inhoudelijke gerechtelijke procedure.

Wilt u weten of mediation passend is voor uw situatie? Ga dan naar onze informatiepagina over mediation en maak kennis met onze mediators. Ook kunt u in een persoonlijk adviesgesprek uw zaak vrijblijvend aan ons voorleggen tijdens de "Dag van de Scheiding" op 9 september a.s. Tijdens de Dag van de Scheiding kunnen bezoekers vrijblijvend binnenlopen voor informatie over scheiden. Bent u die dag verhinderd, dan bent u natuurlijk ook op een voor u geschikt moment welkom.

Wettelijke indexeringspercentage

Gerelateerd bericht:

Wettelijke indexeringspercentage