Het is tropisch warm vandaag en als we de weersvoorspellingen mogen geloven, blijft dat de komende dagen ook nog zo. Gisteren is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het nationaal hitteplan geactiveerd. Het RIVM waarschuwt voor de hoge zonkracht en het risico op uitdroging. Het advies om tussen 12:00 en 16:00 uur weinig activiteiten te ondernemen en gedurende de dag veel te drinken, is prima op te volgen voor de groep mensen die thuis zit, maar hoe zit het met de werknemers die gewoon aan het werk zijn? In dit artikel geef ik 5 tips om oververhitting bij werknemers te voorkomen.
- Werken uw werknemers in een omgeving waar sprake is van een hoge temperatuur? Dan wordt van u (als werkgever) verwacht dat u extra maatregelen neemt om uw werknemers te beschermen. Denk hierbij aan het aanschaffen van airconditioning of een ventilator. Over het algemeen wordt aangenomen dat werknemers tot een temperatuur van 28 graden zittend (licht) werk kunnen verrichten, terwijl voor zwaarder lichamelijk werk een maximum temperatuur van 25 graden geldt.
- Werken uw werknemers buiten in de volle zon? Bijvoorbeeld op het dak of op een bouwplaats? Dan mogen de werknemers van u verwachten dat u er alles aan doet om de hinder van de hitte te beperken. Mogelijke opties: zorgen voor extra pauzes, een aangepast tropenrooster en het verstrekken van petten en zonnebrandcrème.
- Ook buiten is het vaak mogelijk om schaduwplekken te creëren. Zo kunt u delen van werkplaatsen afschermen met stoffen doeken of extra parasols neerzetten voor tijdens de pauze. Ook het plaatsen van kleine verkoelende waterbakken kan ervoor zorgen dat werknemers niet oververhit raken.
- Breng in kaart wie in uw bedrijf het meeste risico lopen. Risicogroepen zijn oudere werknemers, zwangere werknemers, gedeeltelijk zieke werknemers of werknemers met ernstig overgewicht. Houd deze werknemers goed in de gaten en zorg dat zij op tijd hun rust pakken en voldoende drinken.
- Wilt u zich echt populair maken tijdens deze hitte? Dan is het uitdelen van een heerlijk ijsje tijdens de werkzaamheden een absolute aanrader.
Let op!
De hitte is geen vrijbrief voor uw werknemers om hun werkzaamheden zomaar neer te leggen. Uit de Arbeidsomstandighedenwet volgt namelijk dat werknemers pas hun werk mogen staken als er een ernstig en direct dreigend gevaar voor de veiligheid en gezondheid is. Houd er rekening mee dat dit voor bepaalde risicogroepen eerder het geval zal zijn! Heeft hulp nodig of heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met Jaleesa van den Hof op.