Het concurrentie- en relatiebeding: een krachtige tool om uw bedrijf te beschermen

D. (Demi) van Helden

D. (Demi) van Helden

Geplaatst op

1 minuten

Concurrentie- en relatiebedingen zijn essentiële hulpmiddelen om uw bedrijf te beschermen. Toch zien we in de praktijk dat veel werkgevers zich niet bewust zijn van de regels die gelden voor toepassing van deze hulpmiddelen. Zonde, want het volgen van deze regels is cruciaal om een concurrentie- en relatiebeding geldig te laten zijn. Wilt u weten hoe u optimaal gebruik kunt maken van deze bedingen? Lees dan snel verder.

Een concurrentie- of relatiebeding: wat is dat?

Een concurrentie- of relatiebeding is een afspraak in de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Met een concurrentiebeding verbiedt de werkgever de werknemer om na het einde van zijn contract vergelijkbare werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of wanneer hij voor zichzelf begint. Een relatiebeding is een vorm van een concurrentiebeding, waarmee de werkgever de werknemer verbiedt om na het einde van de arbeidsovereenkomst met relaties van de werkgever te werken. Met een concurrentie- of relatiebeding voorkom je dat de werknemer na het einde van het dienstverband de kennis van de werkgever gebruikt en bij een andere werkgever (of voor een eigen onderneming) inzet.

Wat zijn de regels?

De wet stelt verschillende eisen aan een concurrentiebeding. Omdat een relatiebeding een vorm van een concurrentiebeding is, gelden hiervoor dezelfde eisen. Allereerst moet het beding schriftelijk zijn overeengekomen. Verder mag het beding slechts worden overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Als het gaat om een contract voor bepaalde tijd, geldt nog een extra eis. Er moet namelijk - uit een bij het beding opgenomen schriftelijke motivering - blijken dat het beding noodzakelijk is vanwege “zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen”. Om ervoor te zorgen dat het beding standhoudt in een eventuele procedure, is het verstandig om goed te motiveren om welke bedrijfs- of dienstbelangen het gaat en waarom die een concurrentie- of relatiebeding vereisen. Wordt niet aan deze eisen voldaan, dan is het beding niet geldig.

Extra regels op komst?

Voordat het kabinet viel, werd bekendgemaakt dat het kabinet de wettelijke regeling van het concurrentiebeding wilde moderniseren. Hoewel het kabinet intussen is gevallen, blijven de voorgestelde wijzigingen toch op de radar. Zo was het plan het beding te begrenzen in duur, zou het een geografische afbakening moeten bevatten en zou ook in contracten voor onbepaalde tijd het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding moeten worden gemotiveerd. Verder zou een werkgever die de werknemer aan het concurrentiebeding wil houden een vergoeding moeten betalen. Deze eisen gelden momenteel echter nog niet.

Twijfelt u of uw concurrentie- of relatiebeding aan alle eisen voldoet? Laat deze dan checken. Onze arbeidsrechtspecialisten weten waar een succesvol concurrentie- en relatiebeding aan moet voldoen en leren u hoe u deze clausules correct opstelt, zodat ze rechtsgeldig zijn én uw bedrijfsbelangen beschermen.