Kennis & blogs

Herfstvakantie tijdens een coronapandemie: intrekken van vakantiedagen - Bierman Advocaten Tiel

Geschreven door Sectie Arbeidsrecht | 14 oktober 2020

Met de herfstvakantie voor de deur, heeft u vast veel vragen over uw werknemers die met vakantie gaan. Om de meest voorkomende vragen van werkgever te beantwoorden, heb ik een tweeluik ‘herfstvakantie tijdens een coronapandemie’ geschreven. In het eerste artikel is de vraag of het loon tijdens de thuisquarantaine moet worden doorbetaald behandeld. Maar het kan ook voorkomen dat een werknemer vanwege corona niet op vakantie kan (of wil) en daarom de vakantie wil intrekken. In dit artikel bespreek ik of u verplicht bent met dit verzoek in te stemmen.

Vaststellen vakantiedagen

Veel van uw werknemers hebben tijdens de herfstvakantie een vakantie geboekt. Helaas hebben veel landen of gebieden in Europa (en vrijwel alle landen buiten Europa) echter kleurcode oranje of rood in het reisadvies. Omdat vakantiereizen niet noodzakelijk zijn, worden reizen naar deze landen afgeraden. Door dit advies kunnen veel reizen niet doorgaan en willen werknemers hun vastgestelde vakantie intrekken. Een belangrijke vraag is dan ook of u als werkgever verplicht bent in te stemmen met het intrekken van de vastgestelde vakantiedagen.

Instemmingsverzoek

In de wet zijn bepalingen opgenomen over het vaststellen van vakantiedagen, maar niet over het intrekken daarvan. Over het algemeen stelt de werkgever de vakantiedagen vast overeenkomstig de wensen van de werknemers, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. De wensen van de werknemers zijn dus leidend bij het vaststellen van de vakantiedagen.

Maar als een werknemer na het vaststellen van de vakantiedagen deze toch wil intrekken, bent u in beginsel niet gehouden om hieraan mee te werken. Waarom in beginsel? U moet als goed werkgever uiteraard wel rekening houden met de redelijkheid van het verzoek. Denk daarbij aan het aantal vakantiedagen dat de werknemer nog heeft (zijn de vakantiedagen na deze vakantie op of heeft de werknemer nog veel vakantiedagen staan?), of u een vervanger heeft geregeld, hoeveel werkzaamheden er zijn en of het intrekken van vakantiedagen later tot roosterproblemen kan leiden.

Ga in overleg

Het is aan te raden om met uw werknemers in overleg te gaan over het intrekken van vakantiedagen. Ook tijdens deze ‘hernieuwde periode van thuiswerken’ die voor veel stress kan zorgen, is het belangrijk dat uw werknemers voldoende rust nemen. Benadruk dit ook tijdens het gesprek met uw werknemers. In dit gesprek kunt u vervolgens noemen dat de wettelijke vakantiedagen (viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week) van 2020 verjaren op 1 juli 2021. Als deze vakantiedagen verjaren, kunnen de werknemers daar geen gebruik meer van maken. Dit kan een reden zijn dat uw werknemers de vakantiedagen toch wensen op te nemen.

Wilt u meer weten over vakantie tijdens de coronapandemie? Of heeft u vragen over een specifiek geval? Neem dan contact met ons op.