Fusie- en overnamemarkt als feniks uit de as herrezen

Bierman Advocaten

Bierman Advocaten

Geplaatst op

2 minuten

De uitdrukking “als een feniks uit de as herrijzen” is misschien wel het meest van toepassing op de Nederlandse fusie-en overnamemarkt. Door corona is 2020 de boeken ingegaan als een M&A-jaar om nooit te vergeten. De fusie- en overnamemarkt ging door corona namelijk flink onderuit. En nu, een kleine anderhalf jaar later, lijkt de M&A-markt uit de as te zijn herrezen. Van coronadip naar overnamedrift, M&A-specialisten Janneke Braat en Milad Hamidy van de sectie Ondernemingsrecht van Bierman Advocaten blikken kort terug en vooruit.  

Janneke: “Het is bijzonder om te zien hoeveel veerkracht de M&A-markt heeft getoond. Van volledige stilstand naar booming cijfers die zelfs vóór corona niet eens werden gehaald. Zowel uit een onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite als uit een onderzoek van KPMG blijkt dat het aantal overnames in de eerste helft van dit jaar flink zijn gestegen. Sterker nog, er wordt zelfs gesproken dat 2021 als een recordjaar de boeken ingaat. De vooruitzichten voor de rest van dit jaar zijn ronduit positief.”

Milad vult aan: “Helaas is het in het overnamelandschap niet voor alle sectoren een feestje. Denk aan de sectoren horeca, toerisme en recreatie. Corona heeft de bedrijven in deze sectoren minder geliefd gemaakt. Wel heeft corona een positief effect gehad op de digitalisering en speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol bij bedrijfsfusies- en overnames ”.    

Ook de advocaat speelt een cruciale rol bij een succesvolle overname. Janneke: “Het feit dat het letterlijk een gekkenhuis is op de fusie- en overnamemarkt, betekent niet dat je je ook gek moet laten maken. Het is geen pakje boter maar vaak iemands levenswerk dat je (ver)koopt. Het (ver)kopen van een bedrijf is een delicaat en juridisch complex proces dat maatwerk vereist. Het is geen blauwdruk. De ervaring leert dat een advocaat vaak te laat en enkel wordt ingeschakeld voor het opstellen of beoordelen van de koopovereenkomst. Betrek dus tijdig een advocaat in het overnameproces en laat je stap voor stap door dit gehele proces heen loodsen. Je zult zien, de meerwaarde van een goede M&A-advocaat betaalt zich uiteindelijk altijd terug.”

Alle regelgeving waarmee een ondernemer te maken heeft, valt onder het ondernemingsrecht. Een breed vakgebied met veel verschillende deelterreinen. De sectie Ondernemingsrecht van Bierman Advocaten heeft alle kennis in huis om ondernemers bij te staan. Naast fusies en overnames kun je bij hen ook terecht voor de volgende expertisegebieden: vennootschapsrecht, contracten (o.a. franchise, distributie en agentuur), financiering & zekerheden en aansprakelijkheid en geschillen. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je sparren met één van de advocaten van de sectie Ondernemingsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met hen op. Pieter van de Geer is namens Bierman Advocaten lid van BCMW.


Dit artikel is gepubliceerd in IN2 Maas en Waal, november 2021. Klik hier om de publicatie te bekijken.  
Middelen bij verzuim

Gerelateerd bericht:

Middelen bij verzuim