De 5 meest gestelde vragen bij een echtscheiding

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

M.A. (Marlinde) de Vos-van der Eijk

Geplaatst op

1 minuten

Wanneer mag mijn kind kiezen waar hij/zij wil wonen? Hoe verdeel je de gezamenlijke zaken en wat gebeurt er met mijn pensioen? Dit zijn allemaal logische vragen die bij u op kunnen komen als u en uw partner besluiten te scheiden. In dit artikel beantwoord ik daarom de vijf meest gestelde vragen bij een echtscheiding. 

 

1. Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?

Een echtscheiding kan op twee manieren verlopen.

1: Er kunnen in overleg afspraken worden gemaakt over de gevolgen van de ontbinding van het huwelijk. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant (en voor kinderen in een ouderschapsplan). De procedure kan in dat geval zonder zitting worden afgerond.

2: Eén van beide partijen kan de rechtbank schriftelijk verzoeken om de echtscheiding uit te spreken en overige zaken op een bepaalde manier te regelen. De ander kan hier op reageren via een verweerschrift dat door een advocaat bij de rechtbank wordt ingediend. Daarna vindt er een zitting bij de rechtbank plaats. De beslissing van de rechtbank wordt vervolgens in de echtscheidingsbeschikking opgenomen.

2. Wanneer mag een kind kiezen waar hij of zij wil wonen?

Een kind mag niet kiezen waar hij of zij zal gaan wonen. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een uitnodiging van de rechtbank om hun mening kenbaar te maken. De rechter bepaalt vervolgens waar het kind zal gaan wonen.

3. Hoe wordt alimentatie bepaald?

Alimentatie is afhankelijk van behoefte en draagkracht. Behoefte wordt bepaald aan de hand van de financiële situatie tijdens het huwelijk. Voor de draagkracht van de onderhoudsplichtige(n), is het inkomen in de toekomst van belang. Daarnaast wordt rekening gehouden met bepaalde lasten, zoals bijvoorbeeld woonlasten.

4. Hoe verdelen we gezamenlijke zaken?

Wanneer je ieder voor de helft eigenaar bent van een woning, is het van belang om te bekijken wat deze waard is. Eén van beide partijen kan de woning voor dit bedrag overnemen, waarna de helft van de overwaarde aan de ander dient te worden betaald. Ook kan de woning worden verkocht, waarna de opbrengst wordt gedeeld.

5. Wat gebeurt er met m’n pensioen?

Wanneer er tijdens het huwelijk pensioen is opgebouwd bij een pensioenuitvoerder, moet dit gedeeld worden. Dit is anders wanneer je hier bij huwelijkse voorwaarden andere afspraak over hebt gemaakt. Ook kan je tijdens de echtscheidingsprocedure gezamenlijk een andere afspraak over pensioen maken. Het is van belang de pensioenuitvoerders binnen twee jaar na echtscheiding op de hoogte te stellen van de echtscheiding en de eventueel gemaakte afspraken.

Heeft u een vraag die niet in deze top 5 is opgenomen? Neem dan gerust contact met mij op.

Wettelijke indexeringspercentage

Gerelateerd bericht:

Wettelijke indexeringspercentage