Let op: Hat kabinet heeft op 17 maart 2020 een omvangrijk pakket maatregelen gepresenteerd. Onderstaand artikel is niet meer actueel. Wij verwijzen u graag naar de meest recente berichtgeving, zie hier.
In deze zeer bijzondere periode, waarin het Coronavirus onze gezondheid, maar ook onze economie, ernstig bedreigt, komt de vraag aan de orde wie welk financieel risico moet dragen.
Werktijdverkorting
Werkgevers kunnen bij het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW) werktijdverkorting aanvragen.
Dit kan als de werkgever:
- te maken heeft gekregen met een bijzondere situatie die niet onder het “normale ondernemingsrisico” valt (dus geen economische redenen of bijvoorbeeld een werkstaking). Het Coronavirus mag wel als een bijzondere situatie worden aangemerkt;
- kan aantonen dat het Coronavirus de oorzaak is van het afnemen van de werkzaamheden of daling van de omzet van zijn onderneming;
- verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 kalenderweken minstens 20% minder werk te krijgen.
De vergunning geldt voor 6 weken, maar kan worden verlengd tot maximaal 24 weken.
Werktijdverkorting kan alleen worden aangevraagd voor werknemers waarvoor een loondoorbetalingsverplichting geldt. Voor oproep- en uitzendkrachten en ook zieke werknemers kan dat dus niet.
Er wordt aangenomen dat op grond van artikel 25 lid 1 sub d van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) het voorgenomen besluit tot de aanvraag van werktijdverkorting adviesplichtig is.
Loon doorbetalen verplicht?
Tijdens de vergunningsperiode van de werktijdverkorting is de werkgever niet verplicht het loon van de werknemers door te betalen. Dit volgt uit vrij onbekende ministeriële regeling (“Regeling onwerkbaar weer” van 19 december 2019, 2019-0000157117) die per 1 januari 2020 van kracht is geworden.
Anders dan de naam van die regeling doet vermoeden, is daarin bepaald dat in geval van werktijdverkorting “in verband met buitengewone, niet natuurlijke omstandigheden” door de werkgever geen loon hoeft te worden betaald. Dit staat, enigszins verstopt, in artikel 5 van die regeling. Dit is, naar algemeen wordt aangenomen, het geval bij deze Coronacrisis. En let op: dit wordt op veel websites niet zo vermeld!
Dit zou anders kunnen zijn als er in de CAO of arbeidsovereenkomst afwijkend is bepaald, doch dat zal zich waarschijnlijk niet vaak voordoen.
Als de werkgever de doorbetaling van het loon tijdens de vergunningsperiode stopzet, vallen de werknemers terug op de WW-uitkering voor het deel dat hun werktijd is verkort. Soms leidt dit ertoe dat werknemers worden gekort, bijvoorbeeld omdat zij onvoldoende WW-rechten hebben opgebouwd of een hoger loon ontvangen dan waar zij aan WW-uitkering recht op hebben.
Veel werkgevers hebben tot nog toe waarschijnlijk het volledige loon doorbetaald, misschien omdat zij door www.rijksoverheid.nl of andere sites verkeerd zijn voorgelicht. Maar een algemene verplichting daartoe bestaat niet.
Goed werkgeverschap
Iets anders is dat een werkgever op grond van “goed werkgeverschap” kan besluiten alsnog het volledige loon uit te betalen. Maar het is zeer de vraag of alle werkgevers zich dat in deze barre tijden kunnen veroorloven.
Let wel op: de specifieke omstandigheden kunnen mogelijk wel een volledige doorbetaling rechtvaardigen. Twijfel je hierover of wil je meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact met mij op via 0344-677188, 0653688068 of leenhouts@bierman.nl.
Lees ook mijn artikel: Het Coronavirus: de meest gestelde vragen vanuit werkgeversperspectief. Klik hier.