Advocatenpraat #1: Karel Leenhouts

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

Geplaatst op

2 minuten

In deze eerste editie van ‘Advocatenpraat’, praten we met Karel Leenhouts. Karel is 40 jaar advocaat (waarvan 37 jaar bij Bierman Advocaten!) en heeft in al die jaren natuurlijk het nodige gezien en meegemaakt. In het onderdeel 'Je moet kiezen!' leggen we Karel ook nog een aantal onmogelijke keuzes voor... Want wat zou hij kiezen, arbeidsrecht of ondernemingsrecht? 

Wanneer wist je: ‘ik word advocaat’?

1978 toen ik afgestudeerd was en namens de Rechtswinkel in Dordrecht mee had gewerkt aan het met advocaten, deurwaarders en notarissen oprichten van het Bureau voor rechtshulp. Dat is het huidige Juridisch loket. De omgang met cliënten en het zelfstandig behandelen van juridische problemen ben ik toen als heel plezierig gaan ervaren. Ik had contact met een advocaat van een groot kantoor in Dordrecht en kon daar vervolgens komen werken.

Hoe heb je de studie- en advocaat-stagiair periode ervaren?

Heel plezierig en een sprong in het diepe van alle maatschappelijke en juridische problemen die zich in een samenleving voor kunnen doen. Toen deed je de algemene praktijk en behandelde ik allerlei voorkomende zaken. Dus echtscheidingen, faillissementen, strafzaken, handelsconflicten, arbeidszaken, huurzaken, bestuursrecht zaken etc. Gedurende de stagiaire opleiding heb ik contacten voor het leven opgebouwd door heel Nederland en ver daarbuiten, die ik nog steeds in mijn praktijk gebruik.

Is er veel veranderd binnen de advocatuur?

Zeer veel. De specialisatie per rechtsgebied was onontkoombaar door de steeds ingewikkelder wordende samenleving. Van brieven met drie doorslagen op carbonpapier zijn we in het digitale tijdperk beland. Bijna alles in een dossier gebeurt digitaal. De secretaresse is een "personal assistent" geworden, die veel meer doet dan allen maar teksten verwerken. De cliënten zijn veel assertiever. De concurrentie is groter geworden, met daardoor veel kansen voor advocaten die gespecialiseerde kennis hebben op hoog niveau. Lidmaatschap van advocaten specialisten verenigingen is daarvoor noodzakelijk. 

Wat is je het meest bijgebleven in die 40 jaar?

Mijn zaak bij het Europese Hof over de niet onafhankelijkheid van de Raad van State met betrekking tot de regelgeving over de aanleg van de Betuweroute. Naar aanleiding van die zaak, genaamd Kleyn cs, zijn uiteindelijk de afdeling advisering van de Raad van State en de afdeling die recht spreekt, geheel gescheiden. En natuurlijk de zaak van de client die tijdens een comparitie van partijen met verve betoogde "meneer de rechter, ik kan dat met staven bewijzen!". 

Heb je nog tips voor advocaten (in spé)? 

Wees oprecht en neem geen zaak aan die je "in goede gemoede niet rechtvaardig acht", en bedenk wat het met jezelf zou doen als je op de manier zoals je van plan bent, wordt aangesproken in een bepaalde kwestie. Behoud fatsoenlijke omgangsvormen, werk snel en houd je client altijd goed van de stand van zaken op de hoogte.

Je moet kiezen: 

Arbeidsrecht of ondernemingsrecht? 

Moeilijke keuze, maar uiteindelijk ondernemingsrecht omdat het nog veelzijdiger is dan arbeidsrecht.

Advocaat of lid van Raad van Discipline?

Advocaat, maar als lid van de Raad van Discipline ben ik gemiddeld 4 keer per jaar actief, en dat is erg leerzaam.

Schikken of procederen?

Schikken! Procederen is echt het uiterste redmiddel. Hoort bij het advocatenvak, doch is vanwege de lange duur, de daarmee gemoeid zijnde kosten, en de vaak onzekere uitkomst niet te prefereren.

Aanvallen of verdedigen? 

Aanvallen.

Schaatsen of fietsen?

Schaatsen en dan het liefst op natuurijs, waar het ook is. Omdat het zo weinig kan, daardoor zo bijzonder is en de beweging zo'n "vrij gevoel" geeft.