nieuwe-herstructureringswetgeving-direct-van-meerwaarde-voor-de-ondernemer-in-zwaar-weer

Kennisdossier

Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

De WHOA maakt het voor ondernemers in financieel zwaar weer mogelijk om een faillissement te voorkomen. De WHOA biedt ondernemers de mogelijkheid om een te hoge schuldenlast te verminderen of activiteiten buiten faillissement te beëindigen door een akkoord aan te bieden aan schuldeisers. Zodra de rechtbank het akkoord goedkeurt, zijn alle schuldeisers aan het akkoord gebonden. Ook de schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd.

Ons WHOA-team

Bij de WHOA spelen naast juridische aspecten ook financiële en strategische vraagstukken een rol. Ons WHOA-team heeft zich gespecialiseerd in de vraagstukken die zich bij de ondernemer spelen en daar haar dienstverlening op afgestemd. Ons WHOA-team doet dit in samenwerking met accountants en valuators. Bij een WHOA-traject bent u verplicht om u te laten begeleiden door een advocaat.

Schuldenaar: ik wil begeleiding bij de WHOA
Schuldeiser: mijn rechten bij de WHOA

Waar kunnen wij u mee helpen?

Thijmen Ross is het aanspreekpunt voor de WHOA.

T.M.M. (Thijmen) Ross

Waar kunnen wij u mee helpen?

Marike Boersen is het aanspreekpunt voor de WHOA.

mr. M.H. (Marike) Boersen

Handboek: De WHOA bezien vanuit het perspectief van de schuldeiser

Voor financiële professionals hebben wij het handboek 'De WHOA bezien vanuit het perspectief van de schuldeiser' geschreven. Bent u op zoek naar handvatten om als schuldeiser een actieve rol in te nemen of wilt u meer weten over de belangrijkste wettelijke regels? Download dan hier het handboek.

Download handboek

 

Handboek WHOA

Bierman in Financieel Dagblad en het NOS Journaal 

In 2021 deden Marike Boersen en Thijmen Ross in het FD middels een opiniestuk de oproep aan de overheid om ondernemers als de wiedeweerga te attenderen op de WHOA. Hieraan werd gerefereerd op de voorpagina van het FD in het artikel “Ondernemer ontsnapt aan corona-faillissement dankzij nieuwe wet". Nadien is deze oproep ook opgepikt door NOS en werd dit onderwerp toegelicht door Marike tijdens het acht uur journaal. Vanaf 11:50 is het item over de WHOA te zien.

Bekijk NOS Journaal
Bekijk artikel FD

“Per 1 januari 2021 is de WHOA in werking getreden. De WHOA komt op een zeer geschikt moment. Veel ondernemers dreigen door de coronacrisis niet alleen hun levenswerk te verliezen en hun personeel te moeten ontslaan, maar dreigen ook door een faillissement jaren te worden achtervolgd vanwege mogelijke persoonlijke aansprakelijkheden. Het tijdig gebruik maken van de WHOA kan dit voorkomen.”

Blijf op de hoogte

In dit kennisdossier geven we u antwoord op vragen omtrent de WHOA.

Wilt u alle publicaties binnen dit thema als eerste ontvangen?

Schrijf u dan zodat wij u op de hoogte kunnen houden