Groots
& Gelders

Stephan Vonk - Vonk en Co

Bierman Advocaten

Bierman Advocaten

Geplaatst op

3 minuten

Hij is met zijn 37 jaar ruim dertien jaar jonger dan de gemiddelde Nederlandse CEO. Een broekie, aldus sommigen. Kijk je echter naar de loopbaan van Stephan Vonk, dan zou je haast spreken van een oude rot in het vak. “Ik loop al bijna een kwart eeuw mee bij Vonk en Co. Ik was nog maar net veertien toen mijn vader me voor het eerst meenam op een klantbezoek.”

Je komt de vrachtwagens van Vonk en Co, dat al sinds 1947 bestaat, vooral tegen op de Nederlandse snelwegen. Daarnaast levert het transportbedrijf ook in België en Luxemburg. Vonk en Co is gespecialiseerd in het vervoeren van huishoudelijke apparatuur. “De klanten van Vonk en Co zijn de producenten en/of importeurs van de huishoudelijke producten. Vroeger spraken we over witgoed,” legt Stephan uit. “Maar sinds daar ook kleinere apparaten als blenders, magnetrons en stofzuigers etc. bij zijn gekomen, spreken we liever van huishoudelijke apparatuur.”

 

Vonk en Co in cijfers

“Met onze opdrachtgevers zijn wij de grootste leverancier voor met name CoolBlue en Media Markt. Tevens verzorgen wij voor onze klanten onder andere de garantie-ruilingen.” Naast deze home delivery is het bedrijf vooral gespecialiseerd in business-to-business leveringen waarbij ze leveren aan winkels, retailers en e-tailers. In Tiel en Lienden staan grote warehouses met een totaaloppervlakte van zo’n 100.000m2 waar grote hoeveelheden apparatuur van klanten zijn opgeslagen. Vonk en Co beschikt over 85 eigen vrachtwagens en huren er elke dag zo’n 40 bij. Het bedrijf heeft 180 fte aan vaste medewerkers en een flexibele schil van nog eens 30 fte. Bepaald geen kleine speler dus.

‘Door kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit weten we ons goed te onderscheiden van de grote multinationals.’No-nonsense cultuur

“We zijn in zeven jaar tijd verdrievoudigd,” vertelt Stephan. “En dat terwijl wij helemaal niet per se wilden groeien. Op de een of andere manier blijven klanten ons maar vinden. Ik denk dat dat met name komt door onze loyale en ‘no-nonsense’ manier van zakendoen. Dat is tenminste wat we regelmatig terughoren uit de markt. We zijn een platte organisatie die voor iedereen snel en gemakkelijk bereikbaar is. Grote merken als Bosch, Siemens, Miele, Liebherr en Inventum zijn bijvoorbeeld nogal vooruitstrevend als het aankomt op IT. Willen ze iets veranderen, dan schakelen ze direct met onze IT-afdeling. Door kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit weten we ons goed te onderscheiden van de grote multinationals.”

Zoals bij de meeste Nederlandse transportbedrijven staat ook bij Vonk en Co inmiddels de derde generatie aan het roer. Stephan heeft het bedrijf 1 januari 2020 overgenomen van zijn vader. “Op veel vlakken lijk ik op mijn vader. Het loyale en sociale heb ik echt van hem. Maar dat wil niet zeggen dat ik nog steeds zakendoe op de achterkant van een sigarendoosje. Ik wil écht een handtekening voordat we zaken gaan doen. Ik hou van eerlijkheid en doe me in mijn werk niet anders voor dan dat ik ben.”

Leren loslaten

Stephan vaart zijn eigen koers, wat hem geen windeieren lijkt te leggen. Hoe het hem is gelukt om Vonk en Co zo’n grote groeispurt te laten doormaken? “Door een aantal operationele zaken aan te passen en een nieuwe strategie te kiezen. Voorheen had ik moeite met loslaten en wilde ik me overal mee bemoeien. Op een gegeven moment komt het besef dat je dat niet meer moet willen. Mijn bedrijf was in korte tijd verdrievoudigd, dan moet je investeren in je managementteam en word je wel gedwongen zaken los te laten. Het heeft me een paar jaar gekost om een team samen te stellen dat ik blind vertrouw. Nu dat gelukt is, hou ik wat meer tijd over voor hobby’s als golf, voetbal en fitness.”

 

‘Ik geloof dat wij een goed voorbeeld zijn van hoe het er in een familiebedrijf aan toe zou moeten gaan.’

Alles is bespreekbaar

Een nieuwe richting inslaan valt binnen een familiebedrijf lang niet altijd mee, weet ook Stephan. “Er speelt een hoop emotie. Ik heb niet alleen te maken met mijn vader die Vonk en Co groot heeft gemaakt en die hier nog steeds – bij mij op kantoor – drie-en-een-halve dag per week werkt. Ook mijn zus werkt in het bedrijf en mijn moeder speelt op de achtergrond nog een rol. En dan heb je natuurlijk nog het personeel. Wij hebben het geluk dat onze medewerkers heel loyaal zijn en dat de meesten al lange tijd voor ons werken. Omdat iedereen elkaar zo lang en zo goed kent, durven we heel direct naar elkaar te zijn. En ja, dat botst wel eens. Maar alles is bespreekbaar en een conflict duurt bij ons dan ook nooit lang. Ik geloof dat wij een goed voorbeeld zijn van hoe het er in een familiebedrijf aan toe zou moeten gaan.”

"We hebben onze CO2-uitstoot met 55 procent weten te verlagen de afgelopen jaren. Dat lukt ons door goede afspraken te maken met onze klanten en niet blindelings te zeggen dat we de volgende dag leveren."

Vonk en Co 1


Terugdringen van de CO2-uitstoot 

Vonk en Co is het enige bedrijf in Nederland dat concurrerende huishoudelijke merken consolideert in één magazijn en in één vrachtauto.  Dit heeft een positief effect op de CO2-footprint, vanwege de optimale stopdichtheid. Elf jaar geleden was het terugdringen van de CO2-uitstoot al een belangrijk punt op Stephans agenda. “Mijn vader vroeg zich destijds serieus af waar ik mee bezig was. Nu het behalen van de klimaatdoelen over de hele linie een hot issue is, is hij alleen maar trots dat wij er al helemaal klaar voor zijn. We hebben onze CO2-uitstoot met 55 procent weten te verlagen de afgelopen jaren. Dat lukt ons door goede afspraken te maken met onze klanten en niet blindelings te zeggen dat we de volgende dag leveren. Vaak is dat ook helemaal niet nodig, vooral niet in de business-to-business markt, onze core business. Producten die wij leveren zijn vaak nog niet besteld door de eindgebruiker. Vaak is het dan geen probleem een paar dagen te wachten.” Waar Vonk en Co de nieuwe apparaten levert, nemen de chauffeurs– in opdracht van Stichting WeCycle – ook de afgedankte apparaten mee ten behoeve van de recycling. “Door te verzamelen en te consolideren houden we onze CO2-footprint zo optimaal mogelijk.” 


Een echte verbinder

Stephan is een echte verbinder. “Als mensen op zoek zijn naar iets of iemand, bellen ze vaak mij. Ik heb een groot netwerk en vind het leuk om mensen te kunnen helpen. Het brengt mij persoonlijk niet altijd iets, maar ik heb er wel ontzettend veel lol in en het geeft mij voldoening. Om die reden ben ik ook voorzitter van Jong BIZ Tiel, een netwerkclub voor jonge professionals. Tevens zit ik in de ledenraad van verzekeringsmaatschappij TVM en ben ik bestuurslid Distributie bij TLN.”

 

‘Ik maak me er graag hard voor om onze sector in een positiever daglicht te stellen.’ 

 

Vrachtwagens worden vaak als last gezien

Verder is Stephan mede-initiator van Logistics Valley Rivierenland, een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en ondernemers, die zich inzet om het imago en de kwaliteit van transport en logistiek hoog te houden. “Onze sector staat niet bij iedereen even goed bekend. Vrachtwagens worden toch vaak als last gezien. Veel gehoord: ze veroorzaken files en aanrijdingen. Er gebeuren niet per se meer ongelukken met vrachtwagens dan met andere voertuigen, maar gaat het een keer mis, dan gaat het vaak ook goed mis. Zoiets wordt vervolgens enorm uitvergroot. Jammer, want er gebeurt ook zoveel moois in de logistiek- en transportbranche. Ik maak me er dan ook graag hard voor om onze sector weer in een positiever daglicht te stellen.”

Nul openstaande transportvacatures 

Op de vraag waar Stephan het meest trots op is, antwoordt hij: “Onze mix tussen informeel en formeel. De sfeer bij Vonk en Co is open en gemoedelijk en tegelijkertijd weten we van aanpakken. Ik vind het belangrijk om benaderbaar te zijn voor mijn mensen. Ik heb een hekel aan het woord ‘baas’. Ik spreek liever van een werkgever. Mensen noemen me sociaal en rustig. Ik ken inmiddels mijn sterke en zwakke punten en heb mijn team zo samengesteld dat we elkaar optimaal aanvullen. Bij de meeste andere transportbedrijven staan veel vacatures open op transportgebied, maar bij ons momenteel geen één. Het werkplezier is groot en dat maakt me hartstikke trots!”

 


 

Over Vonk en Co

Vonk en Co is een familiebedrijf met een specialisatie voor het vervoer en de opslag van huishoudelijke apparatuur in de Benelux. Met gemotiveerd personeel en een wagenpark dat ruim voldoet aan de eisen van deze tijd, verzorgt het bedrijf de totale logistieke activiteiten voor zijn opdrachtgevers. 

www.vonk-co.nl 

Groots & Gelders in uw mailbox ontvangen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen, webinars én de inspirerende Groots & Gelders verhalen.