Verhuur via Airbnb: hoe voorkom je overlast?

Bierman Advocaten

Bierman Advocaten

Geplaatst op

2 minuten

Het tijdelijk verhuren van je woning of appartement via Airbnb aan toeristen is “booming business”. Maar wat minder bekend is, is dat deze vorm van verhuur niet altijd is toegestaan. Zeker niet als de verhuur een meer structureel karakter krijgt en er sprake is van overlast voor de overige bewoners of de buren.

Gemeenten waar verhuur via Airbnb veel voorkomt, zoals Amsterdam, hebben inmiddels een beleid ontwikkeld om deze tijdelijke verhuur aan banden te leggen. Op basis van dit beleid moet de verhuur vooraf aan de gemeente worden gemeld. Daarnaast mag een woning maximaal 60 dagen per kalenderjaar worden verhuurd. Waarschijnlijk wordt dit binnenkort zelfs teruggebracht naar 30 dagen.  

Registratieplicht voor Airbnb's

Om (de kans op) overlast nog verder te beperken, wordt op dit moment gewerkt aan een (landelijke) registratieplicht voor Airbnb’s. Deze registratieplicht houdt in dat een registratienummer zichtbaar moet zijn bij de online advertentie van een verhuurder. Hierdoor krijgen gemeenten beter zicht op waar de verhuur plaatsvindt zodat de handhavingsmogelijkheden worden versterkt. Wanneer deze maatregel precies wordt ingevoerd is nu nog niet duidelijk. 

Tot die tijd kan de burgemeester in overlastsituaties, op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), in ieder geval de volgende maatregelen treffen:

  • een (vrijblijvende) waarschuwing aan de overlastpleger geven; of
  • uit huis plaatsen c.q. sluiten van de woning van de overlastpleger.

De eerste maatregel is vaak (te) vrijblijvend en heeft daardoor niet het gewenste effect. Maar de tweede maatregel is weer zeer verstrekkend en kan (te) diep ingrijpen in het leven van de overlastpleger. Bovendien is de verhuurder vaak niet zelf de overlastpleger, maar wordt de overlast veroorzaakt door de (tijdelijke) huurders.

Bevoegdheid burgemeester 

Sinds 1 juli 2017 kunnen gemeenten ook gebruik maken van de wet aanpak woonoverlast* . In deze wet is een (algemene) zorgplicht opgenomen. Deze zorgplicht is gericht aan degene die een woning gebruikt of (tegen betaling) in gebruik geeft aan een derde. De woninggebruiker moet er vervolgens voor zorgen dat er geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt. Deze zorgplicht moet door de gemeenteraad worden opgenomen in een gemeentelijke verordening. Hierdoor is bij overtreding van de zorgplicht, de burgemeester bevoegd om bestuursdwang op te leggen. Bestuursdwang is een sanctie (straf) die gericht is op het herstel van de overtreding dan wel het (feitelijk) handelen van het bestuursorgaan (in dit geval de burgemeester) om de overtreding op te heffen.

Privaatrechtelijke mogelijkheden

Naast deze publiekrechtelijke mogelijkheden (door de gemeente) zijn er ook privaatrechtelijke mogelijkheden om overlast van de verhuur aan toeristen te voorkomen. Appartementseigenaren kunnen bijvoorbeeld bepalingen opnemen in de akte van splitsing in appartementsrechten (en/of het daarbij behorende huishoudelijk reglement). In het afgelopen jaar zijn nieuwe modelreglementen voor de splitsing in appartementsrechten verschenen waarin nieuwe regels zijn opgenomen voor wat betreft tijdelijke verhuur.

Benieuwd naar deze privaatrechtelijke mogelijkheden of heeft u nog vragen over de verhuur via Airbnb en/of de mogelijkheden om overlast hierdoor te voorkomen?  Neem dan gerust contact met ons op.


* Zie ook de bijdragen van mijn kantoorgenoot Kim Schemkes over deze wet in Bouwkwaliteit in de praktijk:  jaargang 2016, nr. 6 en jaargang 2017, nr. 11).
Wet vaste huurcontracten: per 1 juli 2024 vaste huurcontracten weer de norm

Gerelateerd bericht:

Wet vaste huurcontracten: per 1 juli 2024 vaste huurcontracten weer de norm