1e editie “Echtscheiding vanuit verschillend perspectief” zorgt voor inzicht

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

Geplaatst op

2 minuten

Een echtscheiding vanuit verschillende invalshoeken belichten, speciaal voor professionals die regelmatig met de problematiek rondom een echtscheiding te maken hebben. Dat was de achterliggende gedachte bij het organiseren van ons symposium “Echtscheiding vanuit verschillend perspectief”. 19 april 2018 vond de eerste editie plaats en we kunnen zeggen: dit was er één om door een (trouw)ringetje te halen.

De hoofdrol was tijdens ons symposium weggelegd voor de (fictieve) familie Heibel. Vader Mark en moeder Vera runnen samen het familiebedrijf Huub's Hoeve (een biologische kaasmakerij in de gemeente Neder-Betuwe) en zijn trotse ouders van Eline, Sem en Femke. Maar helaas.. er is druk ontstaan op het huwelijk van Mark en Vera. Mark heeft een nieuwe liefde (Sofie) en wil met haar verder. Wat zijn de juridische keuzes en gevolgen waarmee de familie wordt geconfronteerd? Hoe zit het met de financiën? En hoe houdt de familie zich emotioneel staande? Onze specialisten gaven afgelopen donderdag het antwoord!
 

Opening

Hoewel het zeker alweer 30 jaar geleden is dat hij zijn laatste echtscheidingskwestie behandelde, kon dagvoorzitter Cees Klomp zich nog goed herinneren wat voor een impact een echtscheiding op de betrokkenen had. Hij is dan ook van mening dat bij een echtscheiding – en zeker wanneer er kinderen in het spel zijn – een multidisciplinaire aanpak een must is.

De juridische invalshoek

Marlinde de Vos-van der Eijk en Marith Vos van Bierman Advocaten beginnen aan het begin van het liefdesverhaal van Mark en Vera. Wanneer Mark en Vera een jaar samen zijn, willen de ouders van Mark hun bedrijf, Huub’s Hoeve, overdragen. Mark en Vera zijn gelijk enthousiast om samen dit bedrijf te runnen maar vragen zich wel af of het slimmer is om te gaan samenwonen of te gaan trouwen.. Ze kiezen voor het huwelijk, maar maken geen keuze voor huwelijkse voorwaarden. Hierdoor trouwen zij, net als circa 75% van de gehuwden in Nederland, in gemeenschap van goederen. Helaas houdt hun huwelijk geen stand. Naast de echtscheidingsprocedure worden verschillende actualiteiten besproken.  

De financiële invalshoek

Jaap van Kuppeveld van Accon/AVM adviseurs en accountants vertelde meer over de noodgedwongen verhuizing van de familie Heibel. Na de echtscheiding is het voor één van de twee ouders wel op te brengen om er te blijven wonen, maar binnen de normen van de bank past het niet. Ook waarschuwde Jaap voor fiscaal interessante constructies voor een onderneming. Wat tijdens een gelukkig huwelijk financieel heel gunstig kan zijn, kan na een scheiding zorgen voor de nodige financiële problemen. Oppassen dus!

De sociaal-emotionele invalshoek

Na alle juridische en financiële regelzaken komt er meer rust voor Mark en Vera. Langzaam begint het tot hen door te dringen welke consequenties de scheiding heeft voor henzelf maar ook voor de kinderen. Vader Mark voelt zich verscheurd tussen verschillende partijen, moeder Vera voelt zich boos en in de steek gelaten, de kinderen reageren allemaal anders..  Ilse van Esch legt uit hoe systeemtherapie in dit soort situaties kan helpen. Ilse is als systeemtherapeut en sandplaytherapeut werkzaam vanuit haar eigen praktijk in Culemborg. Ze geeft aan dat mensen vaak denken dat het voor de kinderen beter is om meteen met therapie te beginnen zodra de eerste tekenen van een scheiding zich aandienen. Toch werkt dit juist niet. Zolang er nog veel onrust in huis is, haalt therapie weinig uit.

Forumdiscussie

Dient co-ouderschap een uitgangspunt te zijn na een echtscheiding? Moet de partneralimentatie worden teruggebracht van 12 naar 5 jaar? En moet de overheid de gehele hypotheekrente 5 jaar fiscaal aftrekbaar maken wanneer één echtgenoot uit de echtelijke woning vertrekt? Deze vragen waren voer voor onze zaalbrede forumdiscussie.  Onder begeleiding van panelleden Ronald de Fijter (Rozenhage Makelaardij), Leon van Esseveldt (Rabobank) en Deborah van Aalst (Jeugdbescherming Gelderland) werd er (samen met de aanwezigen) dan ook volop gediscussieerd.

Iedereen bedankt voor zijn of haar aanwezigheid en bijdrage!

Wettelijke indexeringspercentage

Gerelateerd bericht:

Wettelijke indexeringspercentage