Ronde van de Betuwe met Erik Dekker groot succes!

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

C. (Cynthia) Gnidtke-Hoebink

Geplaatst op

2 minuten

Het begint inmiddels een traditie te worden, Rabobank West Betuwe en Bierman Advocaten die de handen ineen slaan om een wielertocht door de Betuwe te organiseren. Afgelopen vrijdag vond alweer de derde editie plaats. Na de Giro di Betuwe (2017) en de Vuelta a Betuwe (2018), was het dit jaar tijd voor een wielertocht met een Vlaams tintje: de Ronde van de Betuwe. Niemand minder dan voormalig profwielrenner Erik Dekker fietste met de ruim 40 enthousiaste deelnemers mee.

Voor de organisatie was het even spannend wat het weer zou gaan doen. Blijft het droog of komt het straks met ‘bakken uit de lucht?’. Omdat niks zo wisselvallig is als het weer, werd met beide opties rekening gehouden. Terugkijkend kunnen we gelukkig zeggen dat het hemelwater de deelnemers bespaard is gebleven en dat we een fantastische dag hebben gehad!  

Erik Dekker

Hoewel de naam Erik Dekker in de wielersport geen introductie meer behoeft, startte Erik zijn presentatie met een filmpje met daarin de mooiste momenten uit zijn wielercarrière. Zo zagen wij o.a. hoe hij in 1992 zilver won op de Olympische Spelen en hoe hij tweede werd bij de Ronde van Vlaanderen (2001). Een wedstrijd die hij - op één cm na - verloor van Gianluca Bortolami en waar hij – zo vertelde hij – nog steeds aan wordt herinnerd wanneer hij in Meerbeke is, omdat de namen van de winnaars daar op het asfalt staan. Ook vertelde Erik over een mindere periode uit zijn wielercarrière, namelijk de valpartij tijdens de Tour de France in 2006. Tijdens zijn laatste seizoen als profwielrenner raakte hij ernstig ten val en smakte hij met zijn gezicht tegen de grond. De foto’s lieten een gehavende Erik Dekker zien met een aangezichtstrauma, een hersenschudding, een gescheurde bovenlip en een aantal gebroken tanden. Toch – zo bleek uit de foto’s  – herstelde hij voorspoedig en waren de meeste verwondingen met twee weken al niet meer zichtbaar. Desondanks zorgde de val ervoor dat het beëindigen van zijn actieve loopbaan als renner, eerder kwam dan verwacht.

Michel Megens

Michel Megens, directeur-eigenaar bij Metec B.V., is de stuwende kracht achter het Metec-TKH Continental Cyclingteam. Een team dat dit jaar al 17(!) overwinningen op zijn naam heeft staan. Zo werd renner David Dekker (zoon van Erik Dekker) onlangs nog Nederlands Kampioen bij de beloften. Tijdens zijn presentatie praatte Michel de aanwezigen bij over het reilen en zeilen binnen een wielerploeg, en wat er zo allemaal bij komt kijken. Michel vertelde dat een wielerploeg sterk afhankelijk is van sponsoring. Zo moest het Alecto Cycling Team er onlangs nog mee stoppen, omdat een nieuwe geldschieter uitbleef. Hij vertelde dat het eigenlijk slimmer is om een wielerploeg te sponsoren dan een voetbalploeg. Het hele land juicht nu voor wielrenners van Jumbo-Visma, maar een Feyenoorder zal niet voor Aegon juichen, simpelweg omdat het op een Ajax-shirt staat. En daar heeft Michel natuurlijk een punt. Al grappend sprak hij de hoop uit dat Metec-TKH Continental Cyclingteam na zijn optreden meer sponsoren zou krijgen.

De tocht

Na de presentaties was het tijd voor de deelnemers om op de racefiets te stappen en samen met Erik en David Dekker de Ronde van de Betuwe te gaan fietsen. Beide heren fietsten met alle ploegen mee, zodat iedereen de mogelijkheid kreeg met zowel Erik als David Dekker te kunnen fietsen. Alle deelnemers (waaronder ook onze Vlaamse collega’s!) waren het er weer over eens: een prachtige route door een mooi landschap.  

Na afloop stond er een Vlaamse borrel met hapjes (van Werner van Hoof Fun & Food) en drankjes klaar.

Wij zien iedereen graag weer in 2020!

De organisatie is het erover eens: in 2020 moet er weer een door Rabobank West Betuwe en Bierman Advocaten georganiseerde wielertocht komen. Over een poosje gaan we nadenken over het thema, maar voor nu genieten we nog even na van de Ronde van de Betuwe. Hieronder een aantal foto’s voor een sfeerimpressie van de dag!