Maandag is de Ramadan begonnen. Tot en met 3 juni 2019 vasten moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. En hoewel je als werkgever niet verplicht bent rekening te houden met de Ramadan, getuigt het wel van goed werkgeverschap de vastende werknemer tegemoet te komen. In dit artikel legt Karel Leenhouts uit hoe je dit als werkgever kan doen en daarnaast geeft hij antwoord op de meest gestelde vragen.
Nee, er staat nergens in de wet geregeld dat u verplicht bent rekening te houden met de Ramadan. Ook niet in de cao’s. Maar er is natuurlijk wel sprake van goed werkgeverschap. Goed werkgeverschap is een breed begrip, maar gaat uit van de ‘redelijk handelende werkgever’. Omdat de vastenmaand behoorlijk zwaar kan zijn, is het wel zo redelijk met de Ramadan rekening te houden en te zorgen voor een veilige werkomgeving.
Informeer uw personeel over de Ramadan-periode. Leg hen uit wat de Ramadan inhoudt en vertel ook waarom de vastende werknemers bepaalde privileges krijgen en de niet-vastende werknemers niet. Zo ontstaat er meer begrip en voorkomt het problemen onderling.
Door een hele dag niet te eten of te drinken, kunnen de vastende werknemers last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en/of andere klachten. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die op hoogte werken of zware machines moeten bedienen. Houdt er als werkgever rekening mee dat u uw werknemers veilig moet laten werken. Bekijk hoeveel werknemers aan de Ramadan meedoen en waar zij behoefte aan hebben.
Moslims bidden vijf keer per dag. Tijdens de Ramadan is het gebruikelijk langer te bidden. Bespreek met uw vastende werknemers welke behoefte er op dit punt bestaat. Als we kijken naar de veiligheid, zou u de werkzaamheden van de vastende werknemer tijdelijk kunnen aanpassen. Ook kunt u het dienstrooster, de werktijden en/of de pauzes flexibel inrichten. Het tijdelijk toestaan van het ruilen van diensten is ook een mogelijkheid om uw vastende werknemers tegemoet te komen.
Tijdens de Ramadan werken veel moslims liever op afwijkende tijden om hun werkuren op het vastenpatroom af te stemmen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar de Arbeidstijdenwet bevat wel regels en is nog steeds van toepassing.
Let op: in de cao kunnen wel afwijkende regels hierover staan opgenomen!
De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest dat drie dagen duurt. Dit betekent echter niet dat u uw werknemer ook gedurende die drie dagen vrij moet geven. Wel kunt u de werknemer een of meerdere dagen vrij geven en vragen of hij bijvoorbeeld op een christelijke feestdag zou willen werken. Soms staan hierover in de cao ook afspraken opgenomen.
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op.