Veel werkgevers vertrouwen erop dat werknemers voldoende verantwoordelijkheidsbesef hebben bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Maar de verleiding van moderne communicatiemiddelen is tegenwoordig zo groot dat werknemers vaak actief zijn op social media onder werktijd. Is dit reden voor ontslag op staande voet?
Een kledingwinkel in Amsterdam had in een memo zijn medewerkers laten weten dat het niet meer was toegestaan om een “mobiele telefoon, IPad, laptop of welk apparaat dan ook waarmee kan worden gebeld, gechat, getext of voor welke vorm van internet dan ook" onder werktijd bij zich te hebben.
Nog geen twee maanden later volgde voor één van zijn werknemers een schriftelijke waarschuwing. De reden? Te laat komen, gebruik van de privételefoon tijdens werktijd en het achterhouden van artikelen uit de winkelvoorraad voor persoonlijk gewin. Toen de dame in kwestie wederom te laat op het werk was verschenen, kreeg zij een “laatste waarschuwing”. Ondanks alle waarschuwingen, ging werkneemster door met het internetten onder werktijd. Zo was via de kassa van de winkel te zien dat werkneemster (ruim een half uur) allerlei sites had bezocht op internet. Toen de kledingwinkel dit constateerde, was de maat vol. De werkneemster werd per direct op staande voet ontslagen. Zij was het hier niet mee eens en verzocht de kantonrechter het ontslag op staande voet te vernietigen. Maar de kantonrechter ging niet mee in haar verzoek..
De kledingwinkel had een duidelijk memo opgesteld over het gebruik van mobiele telefoons en internetten onder werktijd. De werkneemster was hiervan op de hoogte en was al meerdere keren gewaarschuwd. Volgens de kantonrechter was de onmiddellijke beëindiging van de dienstbetrekking dan ook gerechtvaardigd. En omdat de werkneemster een ernstig verwijt kon worden gemaakt, kwam zij niet in aanmerking voor een ontslagvergoeding.
Werkgevers doen er goed aan een duidelijk bedrijfsreglement van toepassing te verklaren op alle arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf. Werkgevers moeten namelijk kunnen aantonen dat de werknemers kennis hebben genomen van het reglement. Vervolgens moet er eerst gewaarschuwd worden voor het van het reglement afwijkende gedrag. Ook is het aan te bevelen om bij een laatste waarschuwing te melden dat bij een volgende overtreding ontslag op staande voet kan volgen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Klik hier voor de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 15 september 2017.